Spillet forklaret

Flag football er en gren der udspringer af amerikansk fodbold, som er ændret til at være en kamp med 5 mod 5 på banen, hvor det fysiske element af at tackle hinanden er fjernet. Sporten er non-contact, ligesom det er kendt fra basketball.

Spillets forløb

Holdene starter med bolden på deres egen 5 yard linje, hvorefter man har 4 forsøg til at krydse midten og få yderligere 4 forsøg til at score touchdown. Hvis et hold er i angreb, og det modsatte hold griber bolden, kaldes det en interception. Holdet der griber bolden, skal nu i angreb, og holdet starter med bolden hvor spillet sluttede.

Der spilles 2 x 20 minutter løbende tid, undtagen de sidste 2 minutter af hver halvleg, hvor tiden stopper når en spiller løber ud af banen, der laves en incomplete (som det kaldes, når bolden som kastes af quarterbacken ikke gribes) eller ved en scoring.

Angrebet består af en quarterback, der modtager bolden når spillet starter, hvorefter de fire andre løber ned af banen i forskellige systemer, hvorefter quarterbacken kaster til dem. Quarterbacken må ikke løbe med bolden, men bolden kastes eller gives til en anden spiller, og denne person kan løbe med bolden. Der må kun foretages et fremadrettet kast per spil, og det skal ske bag hvor bolden starter. Der må foretages bagudrettet kast et uendelig antal kast bag ved bolden. Når bolden har passeret Line of Scrimmage – må den ikke videregives til andre.

Spillet stopper ved at en spiller tackles via de flag der sidder i bæltet, at en spiller løber ud af banen, at bolden rør jorden, eller at en spiller rør jorden med andet end hænder eller fødder.

Billedet herunder illustrerer en flag football bane.

Scoring – point

Et touchdown scores ved at en spiller enten løber ind i modstandernes endzone med bolden, eller at spilleren griber bolden i endzone. Et touchdown giver 6 point, og udløser et ekstra forsøg, hvor holdet kan vælge at score et ekstra point 5 yard fra modstanderens endzone, eller at lave en two-point-conversion, som sker 12 yard fra modstanders endzone.

Sådan scores der i flag football

I flag football kan et hold score point på flere måder, der hver især giver et forskelligt antal point.

Touchdown: 6 point

Det der bedst kan betale sig, er at score et touchdown. Det giver 6 point. Det gøres enten ved at løbe over modstanderens mållinje og ind i end zonen med bolden, eller ved at kaste bolden til en medspiller, der allerede befinder sig der.

Ekstra point: 1 point

Når et hold scorer et touchdown, udløser det et ekstra forsøg, hvor holdet kan vælge at score et ekstra point 5 yard fra modstanderens endzone, eller at lave en two-point-conversion. Gribes bolden i endzone, scorer holdet 1 ekstra point.

Ekstra point: 2 point

Man kan også vælge at forsøge en two-point-conversion der er ét ekstra forsøg på at løbe eller kaste bolden i endzone fra 12 yard fra modstanderes endzone. Det giver to point.

Safety: 2 point

Hvis forsvaret tackler angrebet i angrebet endzone, giver det forsvaret to point, samtidig med at de får bolden.

Returnering af ekstra point: 2 point

Hvis forsvaret intercepter bolden på angrebets ekstra point forsøg, og løber den helt til modstanderens endzone får de to point.